Saturday, November 20, 2010

Jangan Terlalu Mencari Kesempurnaan

Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....

Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga ........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....

Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar KEPERLUANmu. .. Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menampalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.... Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA....

Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....

5 comments:

Nora Hj Nasir said...

assalamualaikum.

sorry, erm sy x brape sure ape sy buat ni tp kelmarin sy view photoblog sy yg lama. photopages n ade byk komen2 dr iwanski. btw sy xpernah kenal iwanski n sy try google n jmp blog ni. sbb tgk di photopages tu pn dh lama xupdate. sy xtau mcm mane nk link ke email, tp ni je ade..jd sy try n error je la ek.just nk tanya anda ke iwanski y selalu komen kat photopages sy?? url ni: http://fyda.photopages.com boleh email sy or jmp di facebook. nora hj nasir. Tq :)

Iwanski said...

Waalaikummussalam...

semoga fyda berada dlm keadaan sihat hendaknya.. iye, iwanski sy la tu..Ya Allah, sampai kesini kamu mencari sy.. cuma kat fotopages tu sy dah tak aktif lg..salam perkenalan.. punye laa lama baru nak kenal2 ya.. anyway thanx jadi followers kat blog sy yg tak seberapa ni.. kamu ade blog? kalau ade bgtau ye..

Nora Hj Nasir said...

yeahh.. ahaha.. betul ye awak. sy x cari tp sy guna google tlg cr.. rezeki sy kot =) sy pn dh lama x ke fotopages tu.. sy ade blog.. he. http://metanora.blogspot.com. xde follower pn.. sy x biasa berblog. thn lepas wat blog thn ni br nk posting hehee.. sy ade di fb selalu. search je nora hj nasir =)

Anis anak wong said...

kat dlm dunia neyh , mmg xde sape yg sempurna..kecuali DIA

Pondok Usang said...

Anis anak wong ~ yup.. sy setuju sgt.. cinta abadi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...