Saturday, May 14, 2011

Kematian yang pasti...Allah lebih menyayangi...

Baru lepas pulang menziarahi kematian... adik kawan ku merangkap jiran setaman meninggal dunia awal pagi td.. Allahyarham masih muda.. baru 21thn.. kematian mengejut... sementara menunggu jenazah dari hospital tadi aku ada sembang-sembang dgn sorang akak yg aku anggap mcm akak sendiri di fb.. katanya skang ni ramai org muda yg mati secara tiba2.. mungkin atas faktor pemakanan yg tidak dijaga... ku paste kan sedikit hasil perborakkan kami.. Rasanya nasihat dan informasi yg kak Suraya sampaikan boleh dijadikan amalan harian kita...

Kak Suraya : Assalamualaikum w.b.t..boleh akak tahu siapa sebenarnya yg meninggal tu?

Hedzwan : wassalam.. adik kwn merangkap jiran setaman kak.. Meninggal tiba2.. Muda lg, awal 20an.. Allah syg kan dia kan.. Now jenazah kat spital lg.. Doc nak buat juge post motterm sbb mungkin tak pnah ada sakit sbelum ni..

Kak Suraya : Ya benar tu Allah sayang kan dia..cuma akak selalu dengar punca kematian diusia muda dari segi perubatan disbbkan makanan...fast food yg bnyk mengandungi bahan2 kimia dan skrng ni ramai org mati dlm tidur disbbkan masalah jantung..menurut pakar perubatan amalan makan dan minum air dingin (air batu) punca makan tdk hadam dan terjadinya lemak tepu yg menyempitkan saluran darah dan tersumbat..Allahualam...hati2 dan ambil berat soal pemakanan ya...mati bila2 tapi jika sakit berpanjang kesihan org yg menjaganya...walaupun sebenarnya sakit itu kifarah dosa.

Hedzwan : betul kak bg yg kita masih di berikan nafas ni mestilah menjaga kesihatan dgn sebaiknya.. Bila sakit telah bersifat, jin dan iblis juga mudah utk merosakkan nya lg.. begitulah yg di beritahu oleh keluarga Allahyarham.. Allahyarham sesak nafas.. Akak doakan juga utk sy diberikan kesihatan yg baik.. Terima kasih kak..

Kak Suraya : sama2..kembali...mungkin boleh cuba ubah cara pemakanan mengikut sunnah Rasulullah s.a.w...dan dari ceramah Ustaz Mohd Kazim dia bnyk berkongsi cara pemakanan ustaz yg meniru cara pemakanan Nabi..setiap pagi minum air suam bercampur madu asli, makan kurma ajwa (mahal sedikit tapi khasiatnya dan menjadi pilihan Nabi kalau di johor RM175 per kg), kismis dari negara2 arab bukan dr amerika lebi h besar dan berkhasiat dari jenis yg baik2...diminum bersama air zam2...menurut ustaz dia hanya makan nasi seminggu sekali dan setiap hari makan oat bersama susu (seeloknya susu kambing sbb susu kambing bnyk khasiat berbanding susu lembu yg bnyk lemak), atau jika ikut cara Nabi makan roti dilapik potongan tembikai, dan Nabi sangat suka makan labu..makanan Nabi adalah sebaik2 pemakanan..dan ustaz kata dia mengikut cara pemakanan tu sbb tu dia sentiasa bertenaga walaupun berceramah dari seawal selepas subuh hgg lewat malam dan travel kesana kemari..Alhamdullilah..apa salahnya mencubakan dan merubah cara pemakan , lama alah bisa tegal biasa...



Salam takziah kepada Sahabatku Bali dan keluarga... Semoga Roh Allahyarham Firdaus dicucuri Rahmat dan berada di samping golongan orang yang Beriman... Al-Fatihah.......

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...