Wednesday, October 5, 2011

Fakta Sejarah Dan Duit Syiling Ku...


~Belah Depan~

Artifak ini telah lama menghantui diriku.....dalam keadaan sendu dan tawa kuteruskan mencari jawapan.. Biarpun ku sedar yang kucari itu adalah sesuatu yang tak pasti... cewah.. mcm monolog Hana Ahmad la pulak..hehe... Hope kengkawan semua sehat ler hendaknya..Hari ni aku nak share sumthing yg aku pun dah naik pening.. tentang kebenaran atau kepalsuan... begini kisahnya..aku ni kire collector of rare coin ler kunun2 nye.. walaupun tak byk.. tapi boleh laa kalau nak jual di kala wang diperlukan.. hehe... Aku ade sebutir coin "Queen Victoria Straits Settlement Quater Cent 1801" seperti didalam gambar.. sudah 210tahun gile lama kan.. Tapi, masalahnya sekarang ni aku usha harge coin ni mcm takde value.. Kenapa pule yekk? semuanya kerana tahun yg tertera kat coin tersebut telah menimbulkan rasa misteri yang sgt surius..


~Belah Belakang ~

Kalau ikut info yang aku mentelaah tentang fakta sejarah berkaitan.. mata wang Straits Settlements mula digunakan pada tahun 1826 pada era Kompeni Hindia Timur Inggeris di negeri-negeri Selat(Buku Sejarah Form 2)...dah ler tu tahun 1801 Queen Victoria tu pun tak lahir lagi..Dia lahir tahun 1819.. Banyak ler spekulasi yg kufikirkan.. adakah coin ini palsu, atau mungkin tulen tapi silap di cetak.. atau pun mmg just fantasy piece org dulu2 buat utk sourvenir. Tapi kalau utk sourvenir maknanya coin ni limited la kan.. Atau pun adakah fakta sejarah telah diubah.. jeng jeng jeng... fuuh, Misteri Nusantara sungguh.. apa pun ku masih mencari fakta yang sebenar...So i really need a pakar sejarah to study on this.. anybody?? Please raised up your hand.. sebelum ku mencapakkan coin tersebut diblakang blakang umah.. hehe...


~Ku Pernah Mengumpul Tin....~

31 comments:

Ujie Mapia Pailang Kotademit said...

Meja yang menjadi latarbelakang coin tu, dibina pada tahun berapa? Berdasarkan goresan dan calaran yang ada, rasanya macam dah 300 tahun.. Hiks.. Sejarah meja pulak peginye..

mizzkechique said...

dl sy pun pengumpul syiling, tp skang x lg.. syiling² tu ntah mana pegi..

Ungu Violet said...

eh jgn campak kt dlm longkang...bg kt sya je...hihi

coin sejarah tuh...mana tau satu hari nanti nilai dia tinggi..:)

ORLANDO AHMAD said...

perghh retro dan klasika

nazirah said...

alamak sori tak minat sjrah
tp jgn lah cmpk kat longkang
macam ada nilai je syiling tu huhu ;)

Akulah Pak Lan said...

kau pun kenal hanaahmad. kecik btol dunia blog ni. simpan dulu syiling tu walaupun kau tak pasti ketulenan dia. bagi aku harga sesuatu bukan terletak pada nilai pasaran, tetapi berapa byk kita menghargainya

hanaahmad said...

ada lagi nampak ku dalam ini blog. terima kasih banyak2 encik iwanski yang manis. hey, jangan dibuang lagi itu syiling. mana tahu lama kelamaan ia bernilai juga. dan setuju komen Pak Lan

Lynda Arof said...

Hmm kalau nak kongsi pasal sejarah tu memang tak layak la rasanya sebab sejarah pun SPM dapat B+ je kan..hehehe tp jangan la dibuang syiling tu,, akan datang tak kan lagi jumpa syiling macam ni kan.. so just keep it safe :) ( my opinion saje (^_^) )

Niena Pengembara Ilahi said...

wahhhh rajin mengkaji sejarah.. bagus :D

ILA HonEyBuNNy said...

adusss...xminat sejarah..hehe

kat rumah ada jugak syiling2 lama...heheh

fadh leyanie said...

fuh...mmg misteri..bole masuk replys believe it or not..

teha said...

first time tgk duet syiling gitu.. hahhaha !

Finaz Jaafar said...

eh chillex la..jgn baling dlu der..simpan dulu..mana tau satu hari nanti jumpa nilai dia...beribu pulak tu..haaaa masa tu baru nak ternganga menyesal pi campak belakang ghumah

ghost writer said...

aku pun setuju jugak dengan Pak Lan,kecik benor dunia nih.Hana Ahmad pon ko kenal sama macam ko kenal Queen Victoria.hihi.

simpan dulu.mana tau ada orang yang akan cari.masa tuh lar ko akan tunggu lagi untuk tengok sejauh mana dowang nak tawarkan harga.

Nora Hj Nasir said...

ye duit ni xde value (value konon jual ala barangan purba sadiqsegaraga la kan) sy pun ade. tp nilai dia 1/2 sen, bentuk spt 4 segi sikit.nmpk rare tp xde value. palsu kot. sedey. dh tercmpak pun.

Iwanski said...

Ujie Mapiau - Mapiau! Mapiau! Mapiau! (Kuala Lumpur Suatu ketika dulu)

mizzkechique - Alahaii.. syg nye ilang...

Ungu Violet - Okeh, tak jadi buang.. kalau sy terasa nak buang je sy terus bg kat cik violet..

ORLANDO AHMAD - yeh, klasik sungguh... eh, ada kene mengene ngan Hana Ahmad kah..?

nazirah - blog kite ni juge akan jadi sejarah utk anak, cucu.. hehe...

Akulah Pak Lan - Akan sy dgr dan ikuti nasihat pak Lan.. sy akan menjaga dan polish nye andai ada masa.. Hana Ahmad.?
hee.. kenal je...

Hana Ahmad - e eh.. hai cik Hana.. hehe..

Lynda Arof - dapat B+..kire terer laa tu...

Niena Pengembara Ilahi - hehe.. takde laa kaji sgt pun cik Niena.. cume nak mengorek rahsia sebenar...

ILA HonEyBuNNy - syiling lama..? mmg adik punye koleksi wit lelama ke..?

fadh leyanie - bukan takat replay believe or not je... nak masuk misteri nusantara pun tak lepas...

teha - mcm2 bentuk coins lagi ade adik teha..

Finaz Jaafar - ok derr... gua unah fikiran simpan ini coin...

ghost writer - tu ler pasal... aku dpt rasa seolah2 Hana Ahmad dan queen Victoria adalah org yang sama....hehe..

Nora Hj Nasir - andai ia adalah palsu... aku terus melemparkannya jauh...


~~~Thanx kengkawan sudi masuk blog sy dan memberi komen yang membina~~~~

Run Away said...

jangan lah buang..ada nilai tu...bg Sy jew...hek....;d

nuyui a.k.a miss YUI said...

mcm abah sy..suka gak kumpul syiling dari merata negara..

dhiera said...

tak tahu la... musykil jugak.
cantik lagi coin ni~ hari tu pegi jonker walk, syiling2 dia byk yg dah buruk2~

♥Aien Najwa♥ said...

uih..coin sejarah..mau niy mau..hehe..erm, bagus nyer jadi pengumpul barang sejarah..nice job!!~~

ghost writer said...

hanaahmad cute tau tak.. :)

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

jangan di campak syilingtu . simpan aje :)

Pembunuh Tanpa Bayang said...

aku suka sesuatu yang misteri.

Iwanski said...

Run Away ~ Ramai yang suruh simpan.. jadi kite amik keputusan simpan.. =)

Nuyui ~ best nyek.. sama spt ayah ku juge..

dhiera ~ wahh,jonker walk tu kat mane.. post kat blog kamu pasal ini jonker walk Dhiera.. =)

Ghost rider ~ yup.. sgt kiut..

cinta hati saya ~ Sudah simpan dgn sebaiknye.. hee..

Pembunuh tanpa bayang ~ kerana misteri itu mistik...

Teacher Koko said...

syiling plg lama yg u ada tahun berape?

Iwanski said...

hai cikgu Koko... ini lah yang paling lama cikgu.. paling lama paling diraguii.. dah kucewaa ni cikgu.. help me cikgu... hee...

nur azimah said...

mane kutip ni incik pondok??jual kt besi buruk ada nilai x??hihi..gurau je

Iwanski said...

nur azimah ~ ini wang jumpe kat bawah pondok usang ni ler... tu ler.. nak pi bawak jual kat besi buruk ngan motor skali.. ada wuntung, incik pondok buat open pondok ye...

zana said...

lagi lama barang tu lagi tinggi nilai dia. =) nilai nostalgia, nilai harga, nilai sejarah, nilai.... err, nilai dekat negeri sembilan...hehe ;)

Pondok Usang said...

zana ~ betul,betul,betul.. ini barang juge tidak terdapat di nilai 3..

Anonymous said...

jgn buang sebb aq pon ada syiling ni....so keep it..sebb syiling lama yg berusia 100 ke atas adalah bernilai....untuk pasaran luar...cuma kena pandai cari BUYER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...