Saturday, October 22, 2011

Hanya Di Radio.. Ku Terdengar Suaramu...

Bermula sekitar awal 90an..kekerapanku mendengar radio telah membuka mindaku untuk menghafal lagu-lagu yg rata-rata ketika itu tersangatla fames dgn irama Slow Rock..siap ade buku lagu lagi tu.. hehe.. yang penting beli keset kosong pastu kasi record itu lagu2 febret.. Dan sudah pasti ada rancangan di station2 radio terpilih yg menjadi ikutanku ketika itu.. Antaranya..............

~Keratan Akhbar Carta Pujaan 10 Nescafe Tahun 1991. Lagu zaman ini rata-rata menjadi lagu wajib di pusat karoke hingga hari ini~


1. Rancangan Pilihan Bersama Radio 2 RTM sekarang Radio Muzik (Segment nya hingga kini). Rancangan harian paling ku nantikan sbb lagu-lagu pilihan pd malam tersebut akan dipaparkan dahulu kat paper utusan.. jadi aku leh standby nak record lagu yg dekehendaki...

2. Pujaan 10 Nescafe Radio 1~ Carta paling Hit setiap pagi ahad selepas carta muzik-muzik di TV3. Paling best time final diorang buat secara live kat tv1.

3. Rancangan "Permintaan Apa Itu?" bersama kak Yong awal pagi sabtu.. satu-satunya segmen rancangan kanak-kanak kendalian kak yong atau nama sebenarnya Tengku Mariam Tengku Laksamana Nasir.

4. Belah malam Radio 1 ada segment 'kembara'. pendengar call Dj menceritakan pengalaman mereka merantau ke negara luar..

5 .Kat radio tiga ibu kota pulak selalu ada segmen "kelas bahasa" Bahasa Jepun, Peranchis, Tamil.. Paling ingat bersama Dj Preema..

6. Time ada Game bola Selangor mesti buka Siaran Radio Shah Alam.. Sebab ada live terus dari stadium.. Penuh semangat DJ yg bertugas ketika mengulas.. punyelaa nak selami dan membayangi game yg sebenar bersama pendengar..

7. Last aku aktif dengar radio ditengah malam buta sbb ade rancangan rentak kendalian DJ Isma halil.. itu pun sebab ade segment "Kisah Seram".. hehe...

8. Dan juga Carta Pujaan 9 (Majalah Gila-Gila) & Pujaan Sirap (Malajah Ujang) amat kuminati. yg ni tak termasuk dalam rancangan radio... keh keh keh..

~Keratan Majalah Gila-Gila "Pujaan 9 Radio GG"..Suke Hati je tukar Tajuk lagu dan Nama Penyanyi.. hehe..~

78 comments:

Pendengar Radio Kecewa said...

Ya, saya pun suka dengar Pilihan Bersama Radio Muzik..

Pengalaman Manis

Email yg dihantar kepada Isma Halil Hamzah dalam Rancangan Rrrrrrrrrrrrentak (memang kena sebut dgn idgham yang betul) dibacakan oleh beliau. Nama i femes dalm radio, u!!

Pengalaman Pahit

Kisah ni berlaku pada tahun 1988 (darjah 4)..Call rancangan Kak Yong tu. Segmen tajaan DBP. Dipilih sebagai pemenang utama. Malangnya hadiah yang dijanjikan oleh RTM/DBP tu, sampai sekarang tak dapat2.. Dah 23 tahun!!!! Hahahaha..

Fabulous Me said...

Perghhh! Mse drjh 1 ni.. oldskooool

Arra said...

sy pun pernah ada buku lagu..:)

Pondok Usang said...

Pendengar Radio Kecewa ~ memang hingga kini pun dikau fames..

Fabulous Me ~ fuh..adik darjah 1..nampak bonar dah tua abg nii..

Arra ~ paling terer tulih lirik lagu time waktu lagu tu putar kat radio.. dah mcm tulisan doktor jadinye.. hehe..

Uchi kay-f @hmad said...

dikau lahir thn 80an iya..


kenangan mengusik jiwa...

Pondok Usang said...

Uchi kay-f @hmad ~ Yup.. adakah dikau juga 80s Baby..?

era kecik said...

era suka dengar radio :)

kajaharuna said...

woahhh.. dah lama tak dengar radio..
humm

Fabulous Me said...

1991-drjh 1..umur bro brapo?

Pondok Usang said...

era kecik ~ era suke dgr station radio era rentak muzik terkini kan.. =)

kajaharuna ~ org zaman skarang mmg jarang sudah dgr radio.. on radio pun time tengah drive..

Fabulous Me ~ owh.. umur kita hampir sama.. kite 1989 masuk skolah.. final muzik-muzik lagu isabella menang.. hehe

~SaL IjOu~ said...

1991 kite darjah 1..hehe..~
dolu mmg suka amat layan radio..lagi2 yg lewat mlm tu..best!~

Ungu Violet said...

hahaa...lawak la top 9 gila2 tuh...org 10 dia 9 ajer...hihi

Pondok Usang said...

~SaL IjOu~ ~ owh.. umur kite juga hampir sama.. kite layan radio lagu2 ni pun sebab terfollow akak2 n abg yg dah remaja waktu tu..

Ungu Violet ~ yela.. sgt gila kan... kalau kamu nak tau lagu & penyanyi sbenarnye sy boleh terjemahkan.. hehe...

Rara. said...

dah bapa taun tak denga radio, heeee! kalo denga pon masa naek keta jeaa :)

♥Aien Najwa♥ said...

evergreen lah iwanski..oldskool..(^_____^)..

teratak hati said...

zaman2 sekolh rendah ni kot...

sis92 said...

hehe buku lagu dulu selalu kawan2 pinjam

last2 kena rampas dengan cikgu disiplin :(

Rain said...

sekarang dh tak de kaset...

aku kecik lagi masa tu, KRU top masatu dengan lagu AWAS. aku sempat tgk abang n kakak sepupu duk layan lagu kat radio sambil angguk2 geleng2

Fabulous Me said...

Hahaha isabella?!!! Legend gils lagu tuh..!

Cik Azizah said...

lagu tiara kriss! best wooo~~ layan ^^

Pondok Usang said...

Rara ~ betul.. ku juge begitu.. bile didalam kete aje dgr radio.. itu pun sudah jadi baik.. dgr Ikim.fm.. =)

♥Aien Najwa♥ ~ yup.. evergreen.. nampak bonar aku dah tua.. huhu..

teratak hati ~ skolah rendah yg penuh dgn gelak ketawa..

Pondok Usang said...

sis92 ~ owh.. sygnya jika hilang.. kalau tak bule jadi harta pusaka.. hihi...

Rain ~ AWAS juga adalah filem pertama lakonan KRU... =)

Pondok Usang said...

Fabulous Me ~ yup isabella nyanyian kump Search.. bagi aku satu2 nya lagu yg 1Malaysia tau waktu tu.. tak kira mana2 bangsa pun mesti tau lagu Isabella.. kamu tau tak sape yg cipta lagu tu..?

Cik Azizah ~ waahh, peminat slow rock kapak jugak ke.. mesti kaki karoke nii.. hehe...

Ceti Halal said...

Mane kamu pegi? Saya tak percaya kamu dengar Ikim.fm :p

Syasya~unnie said...

wktu tu x dak dlm perut mak lagi...hahaha :)

Hanif said...

teringat kisah2 muda...heheheheh

EmpayarUtama said...

Ini zaman cinta monyet huhuhu :)

~Nana 귀여운~ said...

dolu2 saya x suke dengar lagu kat radio...suka dengar mak nyanyi je..hahhhaa...skg bile xde radio rase boring plak..huhu

MaMa AiNi said...

assalam..hb mama pun suke dgn majallah gila2 & ujang..siap buat koleksi...bila dah terlampau banyak..akhirnya mama buang..hu2x..sbb rumah dah jadi stor..jiwangnya suka dengar lagu2 begitu..he2x..

Pondok Usang said...

Ceti Halal ~ betulla.. ketika ibuku berada di sebelah pasti kubuka siaran Ikim.fm...

Syasya~unnie ~ waahh.. betul muda lagi adik Syasya nii..

Hanif ~ aku juga begitu...

Pondok Usang said...

EmpayarUtama ~ mengapa aku tiada cinta monyet dibangku skolah..

~Nana 귀여운~ ~ kalau suara mak cedap.. suara anaknye pun mesti cedap jugakkan..

Mama AiNi ~ hihi.. ku juge pengumpul komik yg setia... =)

Crisis Indentity said...

Off topic ~

Babe, disebabkan ko pon retro, cuba ko ubah penampilan ko kat www.yearbookyourself.com mcm aku punye http://ujie.com/blog/2009/07/22/ujie-1950-2000/

fadh leyanie said...

sy tak lahir lagi 1991,^^tapi tak dinafikan lagu era 80/90-an best.

dhiera said...

pergh... keratan akhbar lama tu simpan lagi ke?

sekali baca tajuk terus nak nyanyi2~ ingat2 jugak la lagu2 lama walaupun lahir hujung 80an..

nuyui a.k.a miss YUI said...

skg kyn hot fm..heheh..

tp dgn abh,klasik fm..waaa..

byk syiok!!

Hanie_Dew said...

dulu dulu suka dgr rancangan pilihan bersama kat radio muzik. skrh dah sgt jarang dgr radio. xtau latest lagu pun.

apa lagi jom join Voice It.

El-Janna said...

dulu layan.. def gab c.^^ rock x? ngahhaha

IZNIE MEI said...

nostalgia.

1991 tu sy baru 1 tahun. HAHA

msredcheesecake said...

Pilihan bersama memang feveret dulu2....

Pondok Usang said...

Crisis Indentity ~ wow.. ganda 80..

fadh leyanie ~ betul.. dah laa lagu best.. lirik2 nye pun menusuk kalbu..

dhiera ~ confirm... anda slalu pi karoke.. hehe..

Pondok Usang said...

nuyui a.k.a miss YUI ~ klasik fm itu juge dulu dikenali sbg radio 1 RTM..

Hanie_Dew ~ waahh.. kita serupa rupanya.. hihi.. yela, lagu skarang dah kurang kesedapannya.. kite pun tak tau lagu ape yg best skarang..

El-Janna ~ yeah.. DefGabC juge adalah berirama slow rock.. cik Janna tau tak mana mereka dpt nama DefGabC tu..? semuanya adalah huruf cord muzik..

Pondok Usang said...

IZNIE MEI ~ dikau tahun 1? 1991 dikau darjah 1.. aku darjah 3.. persaingan lagu2 rock berkumpulan sgt ketara sekali waktu ni.. sampaikan di final muzik2 majoriti kumpulan rock yg masuk final..

Pondok Usang said...

msredcheesecake ~ ramai org tau itu pilihan bersama.. =)

Hanie_Dew said...

"Voice It" satu pesanan khidmat masyarakat contohnya kempen anti memandu masa mabuk atau alam sekitar. dengan syarat, ayat ayat dalam pesanan itu adalah dari gabungan tajuk tajuk lagi. baca entry Voice It.

Hanie_Dew said...

penggemar lagu cam ko mesti macam kacang je baut mende ni kan. heheh.

baru perasan header tu replika rumah.

teringat zaman sekolah rendah dulu cikgu soh buat replika rumah cenggini.

Pondok Usang said...

Hanie_Dew ~ okeh.. sudah paham... =)

Hanie_Dew said...

ya betulll!!!!!!!

Pondok Usang said...

Hanie_Dew ~ dikau berjaya tak membina rumah tersebut..?

Jue said...

Urm smua ko listkan tu aku xpnah dgr. Mungkin sbb aku x ikut predaran zmn =) tp yg GG tu aku tau sbb arwah atuk aku smpi zmn uncle aku mmg kumpul GG =P

NOOR FATIN said...

nostalgia nya!! :)

penjajah minda said...

radio muzik.hehe memang menggamit kenangan.

Run Away said...

wah....teringat zaman kecik2 dulu...;d

Nora Hj Nasir said...

dasat betul kamu ni layan lagu2.. sure mat jiwang sejak kecik. tp sy lg suke lyn indie skrg.. wlupn dah tua hahahaa...

Pondok Usang said...

Jue ~ GG sampai sekarang masih bertahan weih.. Kartunis Ujang pundah masuk GG balik..

NOOR FATIN ~ nostalgia yg menggamit kenangan...

penjajah minda ~ benar..lagu2 zaman itu juga telah menjajah mindaku..

Pondok Usang said...

Run Away ~ aku juge kecik2 juge waktu tu.. sudah bisa dgr lagu rock..

Nora ~ memang sgt jiwang berkarat.. hihi..

hanaahmad said...

wah. berapakah umur anda saat ini? sangat klasik tul. hehe

Pondok Usang said...

hanaahmad ~ gambar itu tidak silap usiaku 4,5thn atau tahun 87.. sudah pasti waktu itu dikau baru dilahirkan.. =)

zahidah seran said...

1991=saya darjah 4..muehehehe...
nostalgia suma nih..

onie said...

masa ni onie belum di dunia T_T

Woofer Storm said...

nostalgia dulu kala memang menyeronokkan...tapi dulu tak suka sngt dgr radio..hehheee


follow sni bro^^

aleen aiden said...

masa skolah rendah alin selalu dengar radio muzik.kat situ banyak lagu balada jiwang.keh3

Niena Pengembara Ilahi said...

p/s:slmat bercuti :D

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

masa tu choki baru satu tahun . h ehehe :)

Izzaty Ishak said...

Err 1991 aku baru lahir. Pergh.

Arra Ahmad said...

skrg dh xsmpat nk tulis lirik lagusemua lagu..laju giler..hehe..

mau doktor resign pasal sy dh ganti dia..haha

teha said...

peerrghh ~ zmn dulu2 :)

lynda salim said...

1991. linda tak keluar lagi dari perot mak ;p

najihatussolehah said...

ske lagu tiara tu masa kecik2..smpai slalu nyanyi..n smpai skrg terlekat nama tu...

dak intan said...

wah.. lagu Tiara dari Kris 2 sama umo dengan intan dah..

Farhana al Hedrah said...

apa lagu latest? hihi. lama tak dengar radio.

teratak hati said...

lame x update?
nak gtau saya tag awak tau:

http://suterasyifa.blogspot.com/2011/11/masa-untuk-membalas-tag.html

Pondok Usang said...

zahidah seran ~ woo.. anda lagi tua dariku rupenye.. hehe...

Onie ~ masih jauh lagi perjalananmu.. hehe..

Woofer storm ~ pasti TV pilihan anda waktu itu..

Pondok Usang said...

aleen aiden ~ woo.. jiwang rupenyee diaa... hehe...

Niena Pengembara Ilahi ~ Selamat bekerja.. =)

choki ~ 1tahun dia... mesti kuat nangis kan.. hehe...

Pondok Usang said...

Izzaty Ishak ~ mudanye lagi... =)

Arra Ahmad ~ wahh.. jgn jadikan ia tabiat... sgt bahaya.. hihi...

Teha ~ zaman dulu2 yg tak boleh dilupakan.. =)

Pondok Usang said...

lynda salim ~ telah ditakdirkan.. =)

Pondok Usang said...

najihatussolehah ~waahh.. hebat.. tau lagu rock dia rupenye..

Intan ~ lagu dulu2 best tau dik..

Farhana ~ woo.. kite lagi laa tak tau lagu2 baru...

teratak hati ~ waahh.. soryy.. baru update.. hihi...

saadah saadun said...

aku suka part nama "arab & yahudi". tergelak sorang-sorang.

Pondok Usang said...

saadah saadun ~ jadi kamu juge suke lagu bila bulan berwarna biru - Arab dan Aidit..??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...