Tuesday, October 18, 2011

Ragam Dulu Dan Sekarang

~Dulu & Sekarang~

Pelbagai perubahan yang dilalui sepanjang perjalanan hidup kita... tak kira dari segi sudut apa pun samada adat, tabiat, budaya, taraf hidup, makanan mahupun teknologi, semuanya banyak mempengaruhi ragam manusia disekeliling kita.. Contoh mcm gambar kat atas tu.. masa kecik2 dulu aku comot... bila dah dewasa berubah jadi hensem... hehe... Fuh, daripada aku melalut lebih lanjut dgn gambar tersebut, lebih baik aku berkongsi dgn kengkawan "Ragam Dulu dan Sekarang" yang kulalui di era zaman ku kecil hingga kini... =)

1. Dulu-dulu anak2 dara malu nak pi sarapan di kedai.. sekarang kul 1,2 pagi anak dara sudah start sarapan di kedai.. =)

2. Dulu-dulu kalau beli modes (tuala wanita) punye la segan siap bungkus dgn kertas surat khabar, sekarang beli modes takyah bungkus ngan beg plastik pun takpe...

3. Masa kecik-kecik dulu mak kate kalau nak makan ayam tunggu hari raya atau kenduri kahwin.. sekarang ayam jadi lauk harian..

4. Dulu-dulu kalau pi kenduri kawin mesti nak tengok pasangan pengantin dan bilik pengantin.. sekarang kalau boleh dtg makan aje, lepas tu cabut...

5. Dulu-dulu kalau nak amik gambar siap bgtau dulu.. "30sen sekeping tau, jgn tak bayar".. sekarang amik laa gambar byk mana pun.. pastu simpan je laa kat dlm pc, laman sosial.. mmg takkan cuci punye ler..

6. Dulu-dulu tengok wayang diatas kerusi kayu sambil mkn setongkol jagung... sekarang tengok wayang duduk kapel sit lagi sambil makan popcorn..

7. Dulu-dulu betunang, si lelaki jgn harap ler nak dtg sekali.. tunjukkan jalan aje.. sekarang
bertunang siap duduk sama-sama kat mini pelamin lagi tu.. hehe..

8. Dulu-dulu gayut ngan awek kat public pon.. skarang gayut ngan awek kat handpon..

9. Dulu-dulu kawan penpal.. sekarang kawan cyber.. hihi..

10. Dulu -dulu mencoret kisah kat dalam buku diari...sekarang mencoret kisah kat dalam blog.. ahaks..~!!


~Tringat aku dulu cari geng penpal dlm majalah galaxy..~


90 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

sbb zaman dolu filem.. filem plak mahal.. 13 hinggit kan.. tu pn kekadang xjadik

Eida Arina said...

best baca ni......suka3333

slamat berkenalan n follow kamu :)

kalau rajin...sudi2kanlah diri utk join segmen ini ya :)

http://anisaida97-hidupkuduniaku.blogspot.com/2011/10/segmen-eida-arina-jom-berkenalan.html

~Nana 귀여운~ said...

yelah dulu dan skerang berbeza kan..dunia moden katakan..huahua

Lai Qma said...

yelarrrhh..byk da brubah,dulu laen,skg laen..:)

~SaL IjOu~ said...

teringat kwn kite yg comel cari kwn kat ruangan akhbar..berbakul2 surat die dpt..kite nak cuba tp sedar diri x berapa nak cun..=p

~SaL IjOu~ said...

oh..itu kisah zaman skola rendah~ ;p

Farhana al Hedrah said...

Dulu lain, sekarang dah lain :) thanks singgah.

Fabulous Me said...

Mcm2 ragam kan? Ape la agaknye ragam 15thn akan dtg? Erkk.. Tkot!

Dlu kte main flash card mse baby. Skrg ipad :p

Mya said...

teringat pulak zaman2 penpal dulu. siap utus2 surat dgn penpal2 obersea cewahhh

Ungu Violet said...

haha...kelazzz...:P

ILA HonEyBuNNy said...

ya.semua betul....

memang lain dah skrg....

1.2.5.7.8 tu memang selalu terfikir...hehehhe

Gym Trainer said...

Dulu joging kat taman, skrg joging atas treadmill dlm gym :-)

mizzkechique said...

hehe..bila baca entry ni, ingt kesah dolu².. ada btlnya juga.. tp yg bab kuar 1 2 pg, sy smpi skang xbrani.. muehehe

cik pulau said...

ohh..teringat zaman dolu2 lak..
hahaha..

p/s: kalau tukar setting komen ni kepada pop up window msti lagi best..just cadangan..

nuyui a.k.a miss YUI said...

dulu men cicat dlm mirc skg kat pesbuk aje..heheh..

penjajah minda said...

dulu2 aku suka kalau g kenduri.skunk memang tak la.hehe

azwa amani said...

dulu dan sekrg memang jauz bezanya.. :)

♥Aien Najwa♥ said...

hahaha!!~~tau xper..sumer dh jadi berubah..pandangan orang dolu-dolu kebanyakkan nyer xdiendahkan dah..=) zaman IT makin canggih melebihi zaman dolu kale..

dhiera said...

semua ye betul~ agak2 budak zaman sekarang tahu tak penpal tu ape? dulu, ada tulis2 surat tak rasmi, sekarang tah ada ke tak budak2 yg tahu buat surat tak rasmi sebab masing2 ada facebook~

El-Janna said...

hueh898898 dulu pun cr penpal kat galaxy^^

cik asam jeruk said...

betul sesangat semua point tu.cikasam mmg setuju kekeke

zOeY zAu YaH said...

zaman dah berubah tp gamba tu mmg HAHAHHAA....

Niena Pengembara Ilahi said...

^.^

IZNIE MEI said...

betul tu..
terasa pula.
HAHA :D

Pondok Usang said...

Niena Pengembara Ilahi ~ 1st cite kite tengok wayang cite ghost.. waktu tu kite darjah 1 tak silap.. tahun 1989.. =)

Eida Arina ~ selamat berkenalan juge.. mesti join.. i follow u jejak u kembali...

~Nana 귀여운~ ~ Nana juge adalah seorang gadis moden.. hee..

Pondok Usang said...

Lai Qma ~ kamu pun dah byk berubah tau.. hehe.. mcm dah lama kenal jek..

~SaL IjOu~ ~ wahh.. ruangan akhbar.. woo.. kene siap letak gambor berukuran pasport skali tu eh.. mcm dlm majalah urtv laa..

Farhana al Hedrah ~ segalanya berubah.. yg penting sillaturrahim tetap bersama..

Pondok Usang said...

Fabulous Me ~ tak tau ler lepas ipad ape pule.. huhu...

Mya ~ waahh.. cari penpal obersea aje cik Mya kite.. hehe...

Ungu Violet ~ pasti zaman kite serupa~!

teha said...

biase laa.. mse cpt berubah.. same laa mcm manusia.. hehe

Arra said...

yer..masa makin berubah..
20-50 tahun akan datang belum tentu lagi sama macam sekarang..
tah2 org dah tak makan pakai sudu..>_<

Rara. said...

dulu muda sekarang tua, dulu kuno sekarang moden~ haha


#macam besar boleh jadi hensem? petua sikit.

Pondok Usang said...

ILA HonEyBuNNy ~ waahh, kisah di atas sezaman dgn adik Ila rupenyee..

Gym Trainer ~ tapi joging kat taman best.. leh jupe Nora jambu... ade aku kisah..

mizzkechique ~ baguslaa kamu tak kuar lewat2 mlm.. mcm2 kes berlaku waktu begitu..

Pondok Usang said...

cik pulau ~ baik akan sy tukar setting komen itu segera... =)

nuyui a.k.a miss YUI ~ tapikan.. aritu kite saje ngade2 download itu mirc.. waaahh... ade je lagi itu chennel #kampung #mamak... masih ramai lagi org nye.. huhu...

penjajah minda ~ den terpakso jadi supir org tua ku ke kenduri kawen..

Pondok Usang said...

azwa amani ~ sgt jauh bezanya... spt gambarku di atas tuu... wuuu...

♥Aien Najwa♥ ~ tapi kite harus mengingati generasi-generasi yg memerah idea sebelum ini...

dhiera ~ betul! surat tak rasmi... alahaii... baca budak2 skarang punye sms pun kite dah tak paham..

Pondok Usang said...

El-Janna ~ wah.. sama kite rupenye... ntah2 kite penpal awk tak.. hihi..

cik asam jeruk ~ kite setuju jugak.. kesedapan resipi cik asam pun byk berubah sekarang.. hehe.. mcm pnah rase masakan cik asam jeruk..

zOeY zAu YaH ~ wooo.. kamu sudah jatuh cinta dgn itu org dlm gambar yaa.. =)

Pondok Usang said...

Niena Pengembara Ilahi ~ anda seorang pengembara.. pasti byk perubahan bila anda pulang ke halaman dirimu dilahirkan.. =)

IZNIE MEI ~ terasa tu yg kisah nombor berapa? =)

Pondok Usang said...

teha ~ alahaii... lain je.. adakah yg anda maksud itu berubah hati?

Arra ~ robot yg suapkan... bertambah2 pemalas laa manusia waktu itu.. huu...

Rara ~ mcm mana itu gambar besar bule ensem?? itulah dia teknologi putar alam.. hikhik..

Teacher Koko said...

semue yg di atas sangat la betol sekali...

Pondok Usang said...

Teacher Koko ~ pasti ianya se zaman dgn perjalanan hidup kamu.. =)

sleeping_maniac90 said...

haha skong statement di atas hehe
btw, gmbr skang tuh mmg xleh BLAH!! hak3..

zana said...

amboih... hensem melampau-lampau ya bila dah besar.. nasib baik iman kuat lagi. haha ;)

dunia dh maju org dh berubah. =)

dulu makan ais pop harga seposen yg kita patahkn kat tgh2 tu, sekarang makan ice krim walls harga 3 4 hinggit... fuh, mahal2..haha

cik kiwi's said...

hahahahahahaha!!..:)

Nadzirah K. said...

hehe..betul2..dulu lain,sekarang lain,,hehe

Aien Not Alien said...

masa merubah segalanya..hihi

Amir Baker said...

betui betui. Zaman skrng ni semua dah open minded da.

Pondok Usang said...

sleeping_maniac90 ~ dgn teknologi yg ade skarang.. itulah rupeku sekarang.. haha.. perasantan sungguh..

zana ~ hihi.. itu gambar tom kurus.. alaa.. tapi kite nak aiskim malaysia asam boy.. lama dah tak rase..

cik kiwi's - happy nye.. sbb dpt tengok hensem kite ye.. =)

Pondok Usang said...

Nadzirah K. ~ dulu lain, sekarang laiin..waahh.. mcm lirik lagu Dato SM Salim pulak..

Aien Not Alien ~ Kau Merubah Segalanya - fauziah latif...

Amir Baker ~ open minded pun ade batasan nye.. =)

Tokey Satay Station said...

Dulu makan satay 30 sen, skrg satay singgit. Tak tertelan rasanye..

Pondok Usang said...

Tokey Satay Station ~ kat sate station tu mmg mahal.. aku pun tak temakan sate kat situ.. ko makan laa sambil nyanyi lagu senario cinta satayy...

Cik Nurul said...

terasa jugak sikit oke.. huhu

~gamba tu memang ta bley bla.. haha

Pondok Usang said...

Cik Nurul ~ andai dikau terasa ku mohon kemaafan... sebagai tanda kenangan ku berikan gambarku yg sekarang itu padamu... hihi...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kan?! banyak sgt dh beza zaman sekarang ngn dulu! pikir2 balik kecanggihan tak dpt ganti keunikan dan kenangan dulu dulu!

Pondok Usang said...

FIFIEY LYCHEE MARATION ~yup.. tiada ternilai keunikan kenangan lagu...

Run Away said...

dulu lain...skrg lain...kan....;d

msredcheesecake said...

dulu muda skang dah tua...heee

Pondok Usang said...

Run Away ~ mestilaa... skarang kengkawan ku semua dah cantek2...

msredcheesecake ~ yup... hari tua ku..

maya amir said...

hahaha..terbaekkkk..sonot gak mengimbau2 ni..hehee

Lady Meeloa said...

haha.. manusia sudah berubah.. lagi2 yang sezaman dengan saya dan yang lebih muda.. :D

btw, thanks singgah

sis92 said...

nice post la hedzwan :)

orang dulu belajar dari kesusahan
orang sekarang malas dalam kesenangan :)

Cheno Chenonet said...

haha nak pecah usus tengok gambo atas tuuuuuuu! -.-

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

suke entri nie ,

dulu laen sekarang laen .hee :)

alahai

Finaz Jaafar said...

haha..gambar tak boleh blah..

eh i takde pun pen pals..cisss

Lynda Arof said...

NO 10 tu betul sangat lah tu hehehehehe

Lynda Arof said...

NO 10 tu betul sangat lah tu hehehehehe

BeaN MorENo said...

ketebalan malu dah setebal kulit bawang haha

ZieSalikan said...

dulu-dulu kene kurung dalam rumah x boleh keluar sesuke ati pastu sebelum magrib kene balik.tapi sekarang tahu-tahu dah hilang balik lewat pagi.perempuan dan lelaki same je

hanaahmad said...

dulu pernah join ruangan sahabat dalam akhbar berita harian. dan selepas tu berduyun2 orang hantar surat. rindu betul zaman tu.

hey, comelnya masa kecil. masa besar mesti lagi comel kan? :D

Pondok Usang said...

maya amir~ sekadar mengimbau kenangan semalam dan hari ini.. =)

Lady Meeloa ~ wahh..adakah kita hampir sebaya...

sis92 ~ hihi... aku juge seorang pemalas..

Pondok Usang said...

Cheno Chenonet ~ wooo... gambar realiti tuu.. haha...

::ini belog saya . cinta hati saya:: ~ kamu juge sudah byk berubah.. hihi.

Finaz Jaafar ~ jom kite jadi penpal kamu.. meh sini alamat umah..

Pondok Usang said...

Lynda Arof ~ no 10.. mmg betul laa utk semua org kat sini.. masing2 ade blog.. huhu...

BeaN MorENo ~ ya laa..sgt marabahaya..

Pondok Usang said...

ZieSalikan ~ tu ler.. yg penting slalu ingat pesan ibubapa..

hanaahmad ~e eh.. cik Hana.. hee.. wah, ramai peminat rupenye dia dari duluu..... kiut laa sgt... hihi..

Nora Hj Nasir said...

amboi panjangnye y komen... terbatuk bc perkara ke 2..huukhuk

Pondok Usang said...

Nora Hj Nasir ~ adakah dikau masih melakukan perkara ke 2.. dgn memaksa tokey kedai balut itu barang sama surat kabar baru..?

~~NuR FiyzZa~~ said...

waa.. sama iras lah muka dulu n skrg..hehe ;p

Pondok Usang said...

~~NuR FiyzZa~~ ~ akhirnyaa dikau saje yg perasaan persamaan akan gambar diatas.. kah kah..

Hanie_Dew said...

sama la dulu dulu suke cari penpal kat majalah galaxy. skrg semua di hujung jari.

Pondok Usang said...

Hanie_Dew ~ entah2 kamu adalah rakan penpal ku tak.. hehe..

Jue said...

Giler hensem ko skrg!hahahaha
Yg part cuci gambar tu mmg fames weh dulu. Nowadays, smua.msk fb =P

NOOR FATIN said...

haha makin meningkat usia kita, makin menjadi2 XD

Pondok Usang said...

Jue ~ haha.. mestilaa ensem.. nak ajak aku pi dating la tuu..
tu la pasal.. skang paling fames gambar amik sendiri.. =)

NOOR FATIN ~ yup.. makin menjadi2 marabahayanyaa...

nazira said...

dulu nasi lemak 30 sen je sebungkus.. sekarang 3hengget.. hu3..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

onie said...

modes ye?adakah kamu org kelantan?

onie said...

macam dah suka dengan blog ni,i will keep in touch :D

Norlida Ramli said...

hik hik..tol la..mmg berbeza kan dulu & sekarang..

btw..cute pic time kecik2 dulu ;p

Izzaty Ishak said...

Mari berputar bersama dunia. Pergh. Haha

UmieFaten said...

dulu2 time kecik2 main ting-ting, galah panjang, sekarang nintendo, psp, ps2. dulu-dulu naik basikal bwk laju2, sekarang naik motor bwk gile2. haha . love this entry ! *teringat zaman kecik2 :P

Selipar Putus said...

ahahahaha.. setuju sangat~ wuwuwuwu

Pondok Usang said...

nazira ~ apa bole buat.. taraf hidup makin tinggi...

onie ~ bukan org kelantan.. tapi penah dgr perkataan tu..

Norlida ~ time kecik2..mesti laa comey.. hehe...

Pondok Usang said...

Izzaty Ishak ~ saya putar alim..

UmieFaten ~ pasti akan ku kenang. =)

selipar putus ~ bila nak beli selipar baru.. hehe..

eita said...

dunia dah moden....
dah banyak sangat berubah..
memang tak sama langsung dengan dulu kan....
akak cari kawan penpal dalam majalah urtv..kih3....

Pondok Usang said...

wahh kak.. kalau urtv mesti ruangan yg dari seberang tu kan.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...