Saturday, December 24, 2011

Asal Usul Keturunan..Sangat Kagum...

Lama sangat tak update.. Baru balik dari Melaka.. bercuti sambil mencari dan mengkaji asal usul keturunanku…Baru ku tahu keturunan sebelah ayahku dari keturunan Da eng Ma le la... seorang pahlawan yang pernah menjadi ketua ketika mempertahankan tanah Melaka daripada serangan Portugis pada tahun 1511.. Manakala sebelah ibuku pula adalah dari keturunan Raden.. Kemungkinan keturunan Raja-raja dari Jawa tengah yang juga berkait rapat dengan kerajaan Majapahit .. Fuhh,masih banyak lagi rahsia asal usul keturunan yang cube kuselongkarkan.. Agaknya siapa antara kengkawan yang tahu asal usul keturunan keluarga anda? Sebab seperti mana yang kita sedia maklum orang melayu di Malaysia ni banyak yang berasal dari luar tanah melayu.. Mana tau kita dari keturunan yang sama.. jom kita kongsi-kongsi bersama... =)

After the Portuguese captured Melaka, they built a fortress to defend themselves. The fortress, called A'Famosa suffered severe destruction during the Dutch invasion. What's left today is just the entrance walls, still well preserved till today

81 comments:

KaK LimAh Si SupiR said...

kaklimah bru balik dr melaka jgk..hew2...bru j g hr tuu :P

*kata ny keturunan daeng uneng..ahaha..ntah betol ntah tidak :P

Pondok Usang said...

KaK LimAh Si SupiR ~ naik river cruise juga menara tamingsari.. hehe..

Alkisah said...

haha keturunan alkisha tak sempat nak revealed.. atuk/nenek dah tak der.. last dengar pun pakcik alkisah blah ayah bugis & mak jawa tapi bukan jenis ikut adat.. tapi Isteri alkisah confirm bugis.. sbb atuk nenek dia cakap bugis.. kampung dia kat pontian dekat ngan kampung paradin..ermm nice haa

Pondok Usang said...

Alkisah ~ wah, keluarga Alkisah pun apa kurangnya.. itu baru 2,3 generasi tu.. hehe.. tu laa.. rase interesting dan seronok pulak bile mengkaji tentang salah silah keluarga ni..

Eera Shera said...

tak penah terpikir nak kaji hehe

Arra Ahmad said...

pernah kaji sampai datuk nenek je..moyang tak sampai lagi.hehe

Juliet_iRa~" said...

wahh Melaka tempat belajar 7 tahun!heee :)

banyak kenangan kat sn...

seronok jalan2 sn?

~SaL IjOu~ said...

penah sekali je sampai Melaka~
teringat plak kat sorang kwn nama Raden Intan~ ^^

Ungu Violet said...

melaka bandaraya bersejarah...

mesti banyak keturunan raja2 kat situ..:)

eita said...

tak pernah jejak kaki pun lagi kat melaka....

Rtp Farra Arisha said...

i love to know such this fact. and for sure arisha pun suka mengkaji sesuatu di mana it is related to me and it's all about descendant!

zana said...

wah, rajinnya jejak balik asal usul keturunan... kalau saya...erkk tau takat tok wan bapak saya ja... hehe

mama aini said...

salam hedzwan..lama mama tak nampak !!.. rupa2nya ke melaka mengkaji asal usul keturunan..betul ramai yg dari luar termasuk moyang mama dari palembang indonesia katanya..ha2x..mama tak pernah kesana & tak tahu pun berbahasa loghat mereka..hu2x.. mama tak tahu betul ketidak..

fadh leyanie said...

rajin benor siasat tentang keturunan :P banyak butiran kena cari tu..

ashrafi said...

Assalamualaikum.

Saya anak jati negeri Sabah. Keturunan ataupun berbangsa Dusun. :)

emy zulaiha said...

bestnye g melake! emy jawe xde kat melake sane~haha :p

ILA HonEyBuNNy said...

suka g jalan melaka..

g tempat sama pun tak jemu..tak tau napa..heheh

shedameor said...

sheda keturunan lanun. hehe

penjajah minda said...

mak aku cakap johnny deep tue atuk sedara sebelah dua pupu.aku iyakan je.hehe

Hanie_Dew said...

asal usul melaka pemerintahnya dari majapahit kan. majapahit tu dari sulawesi kan. aku lemah tang sejarah ni.

Tengku Puteri said...

nenek sebelah mak sy keturunan raja siam.. masa berlaku perebutan kuasa lari meinggalkan siam.. datuk sebelah abah saya pula memang siam..arwah abah saya pun memang berbahasa siam dengan adik beradik dia.. moyang dulu-dulu pun ada keturunan arab... =)

Finaz Jaafar said...

camne nak kaji sampai tahu kite ni keturunan apa abg iwan?macam sangat complicated je..hhohoho

Anonymous said...

saya keturunan sultan johor (bugis) ^_^

~Nana BamBam~ said...

Da eng Ma le la..baru dengar..


best kan cuti2 kat melaka :)

cha zainol said...

wah nak tahu jugak lah.

btw, melaka mmg best kan.

nazirah said...

wah.. mcm best je dpt menyelongkar asal usul keturunan kte kan.. cci pun tingin nak wat cmtu sbb yg cci taw buat masa ni mmg cci ada darah cmpuran .. aish ni yg rasa mcm nak kaji ni bro hee hepy new year too ek.. smg impian yg diidamkan tercapai amin ;)

Ujie said...

saya keturunan jawa.
semestinya dari indonesia..tapi tak pasti sblh mana.

dill said...

wah! nanti bile² nak kaji gak la :)

dill.

Cikgu Ma said...

salam tahun baru...

erm, tak tahu gak salasilah keturunan...tp nak tanya , btol ke a-famosa tu dibina daripada batu masjid2 yg diruntuh?lecturer pnh bgtau

whitecappuccino said...

keturunan Daeng rupanya..tak tau la pulak..tak siasat lagi..Selamat Tahun Baru!

airaniez wirdani said...

Pernah tak baca buku 1511 tulisan Faisal Tehrani?buku tu ada gak tulis pasal sejarah Portugis jajah Melaka.huhu.

Selamat Tahun Baru 2012.Semoga Allah s.w.t. permudahkan segala urusan pada tahun ini..amin~

Amir Baker said...

Aku x tau la, tapi kalau tanya kat nenek aku je, nenek aku mesti cakap yg aku ni keturunan melayu,, macam ada secret pulak.... oh, entah2 aku ni ada campuran org putih kut? #perasan~ tapi kulit tak putih mana pun XD

Arra Ahmad said...

tukar la shoutmix tu.hehe
jenguk2 sini..

~SaL IjOu~ said...

selamat tahun baru Iwan~ ^^

senyum2 selalu hendaknya~ =)

zureen said...

zureen keturunan brunei.. tapi, tak tahu dari mana dapat.. dan tak tahu pun ada saudara ke tidak dekat brunei tu.. heee

nak kaji jugaklah!

fany wany said...

tak pernah kaji pasal keturunan lagi. akan datang mungkin, haha.

selamat tahun baru juga :)

Anis anak wong said...

slmt tahun baru juga abg..he2

nur azimah said...

mencari asal usul ke?
rjinnya.. lpas ni bukukan hasil kjian..hee

slamat thun baru :)

Bidadari Syurga said...

kitakn kalo gimelaka khas untuk bercuti... pangkalan balak... itu sahaja destinasi... lain tak godek lgi... heeeee

Woofer Storm said...

tak tahu sngt keturunan sy dari mana..

#slmt thn bro..

Farah Adila said...

rajinnya mengkaji asal usul...
farah suka p melaka,banyak tempat menarik dan bersejarah:)

najihatussolehah said...

hmm...keturunan nh ..x tau sgt...even ayah sy pun x tau..tp tgok sijil lahir tok wan melayu indonesia..hehe..

EmpayarUtama said...

Tak kaji tp mak kata belah mak dr Pontianak abah pulak dr Makasar hehe

meowwmania said...

oh oh! kalo ikut atuk belah mak asal indonesia, atuk belah abah lak india jd keturunan sy INDODIA heheee...

Pondok Usang said...

Eera Shera ~ sesekali tu kene kaji juga Eera.. barulah leh cite kat anak cucu esok.. hehe..

Arra Ahmad ~ lekas teruskan kajian..

Juliet_iRa~ ~ wahh... lamanya dia jadi penghuni melaka.. seronok sgt..

Pondok Usang said...

~SaL IjOu~ ~ jom kite plan.. ajak rakan2 blogger jalan2 ke melaka...

Ungu Violet ~ ya betul.. walaupun melaka sudah tiada sultan.. =(

Pondok Usang said...

eita ~ dtg la kak.. penuh dgn sejarah kan...

Rtp Farra Arisha ~ betul Arisha.. kita serupa.. hehe..

zana ~ kene tau juge zana.. rajin2 kan diri ikut org tua pi umah sedara-mara..

Pondok Usang said...

mama aini ~ ade je ni mama.. hehe.. tu la mama kan, keturunan kite ni ramai yg dari sana... sy pernah la sekali pergi melawat sedara di kota jambi.. =)

fadh leyanie ~ tu laa.. tapi sedara belah indonesia diorang sgt rajin mencari asal-usul..

ashrafi ~ sabah banyak suku kaum.. dan cantek-cantek orgnye..

Pondok Usang said...

emy zulaiha ~ sama la kite jawa juge.. hehe..

ILA HonEyBuNNy ~ cantek kan.. tambah pula naik river cruise di malam hari...

shedameor ~ sama la kite sheda.. kalau Daeng tu keturunan lanun la.. hihi..

Pondok Usang said...

penjajah minda ~ patutlah ade iras-iras.. hehe..

Hanie_Dew ~ betul rasanya.. Majapahit tu la dari keturunan Raden..

Tengku Puteri ~ pasti di siam ramai sedara mara Puteri..

Pondok Usang said...

Finaz Jaafar ~ tu laa sgt memeningkan.. hihi..

Anonymous ~ Daeng itu juga adalah keturunan bugis..

~Nana BamBam~ ~ best!

Pondok Usang said...

cha zainol ~ sangat best.. =)

nazirah ~ wahh berdarah campuran rupenye dia... =)

Ujie ~ pasti nama atuk nenek mu nama jawa kan..

Pondok Usang said...

dill ~ kaji tau.. hehe..

Cikgu Ma ~ tak pasti tentang itu.. mari kita sama-sama cari fakta tersebut..

whitecappuccino ~ yang penting kita lahir jadi seorang islam.. syukur sangat..

Pondok Usang said...

airaniez wirdani ~ tak penah baca.. nak pinjam...

Amir Baker ~ wahh.. ntah2 betul tak ade campuran omputih..

Arra Ahmad ~ mcm mana nak tukar.. tengok semuanya dah berbayar..

Pondok Usang said...

~SaL IjOu~ ~ sama kite sal.. senyum sukmo...

zureen ~ org brunei dia adik rupenye...

fany wany ~ kaji.. jgn tak kaji..

Pondok Usang said...

Anis anak wong ~ thanx Anis..

nur azimah ~ bukukan utk keturunan seterusnya..

Bidadari Syurga ~ suke pi tepi pantai eh..

Pondok Usang said...

Woofer Storm ~ sesekali tu kene tanya juga pada org tua kite..

Farah Adila ~ jom kite pi lagi farah..

najihatussolehah ~ kira dari indon juge laa tu.. =)

Pondok Usang said...

EmpayarUtama ~ menarik keturunan anda tu.. ada berhubung tak dgn saudara disana...

meowwmania ~ minum indocafe la kite.. hehe..

lieynanilaz said...

wah...keturunan bangsawan..!!

era kecik said...

erk, tak tau pulak keturunan era ni.. hehe. tak pernah tanya pon..

> keturunan bangsawan upenya.. :)

maya amir said...

woww! keturunan pendekarrrrr...hehehe.. eh bagus gak ye tau susur galur psl keturunan kite kan..good job:)

zOeY zAu YaH said...

hebatnya keturunan =)

blog-tips-kurus said...

moyang saye dari tanah Jawa..

Nur Hawani Roslan said...

happy new year ..!! :) semoga impian tercapai ;)

Juliet_iRa~" said...

selamat tahun baru..:)

Shasha ◕ ‿◕ said...

Assalamualaikum & selamat thn baru...

haha,, tak pernah pulak dengar keturunan Da eng ma le la. hee :D

ErnieFaizal Siti said...

wallaaahhh..en pondok pun bercuti ke melaka? kalau tau, boleh travel sama sama..hahaha..anyway,happy new year awak.. :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

dr keturunan yg hebat ea abg ni..

eyqa amin said...

untung nye dapat selongkar asal usul ketrnn...
sy, cde peluang da.....atok n nenek da xde..ibu lak xtaw sgt....sedih =(

Botak said...

aku orang bugis., ada sesape orang bugis kat sini., hahahaha..

Sophie Al-Yahya said...

Sy sendiri tak berapa tahu pasal usal usul sy.Cuma tahu ada darah arab sikit la.
Anyway, selamat tahun baru Abang Pondok Usang.. =)

::♥~naiemah_ramli~♥:: said...

waaa...naiemah pon tak tau asal usul kluarga naiemah mcm mna,hbat la awk ni.. =).. :(

Aien Not Alien said...

suka jugak kaji susur galur keluarga ni...saya orang melaka tapi duduk dekat sempadan N9 jadi lebih kepada adat pepatih sejak dulu lagi...


menurut mak asal usul keluarga mak dari minang, keluarga ayah pula mix jawa dengan mamak... ^_^"

Pondok Usang said...

lieynanilaz ~ ya.. jadi saya juge mesti jadi seorang bangswan juge..

era kecik ~ kene tanya pada atuk nenek tu.. rugi kalau kite tak tau..

maya amir ~ saya pun nak jadi pendekar la.. =)

Pondok Usang said...

zOeY zAu YaH ~ keturunan je la yg hebat.. anak cucunya tak tentu lagi..huhu..

blog-tips-kurus ~ samala kite org jawa juge..

Nur Hawani Roslan ~ impian kamu juga!

Pondok Usang said...

Juliet_iRa~" ~ Selamat juge..

Shasha ◕ ‿◕ ~ waalaikummussalam.. lekas search google daeng malela..

ErnieFaizal Siti ~ tak bgtau.. kalau tak leh naik menara tamingsari sesama.. hehe..

Pondok Usang said...

nuyui a.k.a miss YUI ~ keturunan je hebat.. =)

eyqa amin ~ cuba cari juge... =)

Botak ~ Daeng tu keturunan bugis la.. sama la kite..

Pondok Usang said...

Sophie Al-Yahya ~ kamu keturunan Syed kan..

::♥~naiemah_ramli~♥:: ~ tak laa hebat.. tau pun atas bantuan dari saudara indon..

Aien Not Alien ~ wak ang org minang la eh.. hehe..

THE LEKAT LEKIT STORY said...

tahu tp malas nk bongkarkan. Arwah ayah pun terus biar ia jd rahsia pd org luar sbb arwah atuk pun taknak dedahkan keturunan dia.. jd kami anak2 pn rasanya biarlah ia terus jd rahsia org luar.. kekekeke

Amoi MiyaSya said...

wahh ! rajen nyer cari salasilah family :) teringin nak cari , tapi belum ade mase lagi . huuu

izni jaafar said...

yg sy taw keturunan melayu je
asal usul dgn tepat tak pasti
hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...