Saturday, September 1, 2012

Cinta dan Teknologi

Assalamualaikum

Lama sudah tak bercerita.. almaklum lah Tuan Blog tengah sibuk mencari cinta... hehe.. perkataan "cinta" itukan umum.. Tak tau lah Tuan Blog mencari cinta ape yek.. dan bila sebut pasal cinta.. pasti kita sinonim dengan cinta si uda dan dara .. mesti berbezakan cara orang zaman dulu dan sekarang bercinta.. dan sedar tak sedar peradaban teknologi byk mengubah persekitaran percintaan tersebut. Mari kita bandingkan kisah cinta 20tahun lepas dengan cinta sekarang...


Pertemuan Cinta
Kalau dulu mencari jodoh di alam realiti.. Sekarang duduk rumah cari jodoh di alam maya..

Pondok Telepon
Aku pernah lalui zaman ni.. era kegemilangan public phone.. nak menunggu turn, toksah cite la.. sampai kan ade yg tak reti bahasa siap bawak kerusi dari umah duduk bergayut... Sekarang memasing dah guna Handphone, Siap ade video call lagi..

Surat @ Warkah
Kalau dulu surat menyurat pengubat rindu pada si dia.. paling syahdu yg boypriend jenis romantik.. siap bakar keliling kertas tu.. Sekarang toksah cite la.. sms, mms,whatsapp,bbm dan macam-macam lagila.. semuanye dihujung ibu jari anda... tak payah nak susah payah pi bookshop cari pen bau wangi.. kehkeh..

Gaduh dan Merajuk
Kalau dulu bergaduh dan merajuk.. luah je laa sorang-sorang kan... “I Hate U!!” jerit laa sorang-sorang kat dalam bilik... sekarang tidak lagi... kalau bole satu Malaya nak bagitau tengah gaduh dengan kekasih.. Abis segala-gala diluah kat dalam laman sosial..

Cinta Jarak Jauh
Kalau dulu si kekasih hendak pergi ke luar negara.. pasangannya setia menanti biarpun tanpa khabar berita. Bila pulang ke tanahair si pasangan siap bawak balik anak bini... alangkah kucewanya... Sekarang tidak lagi.. hari-hari boleh pantau... dunia tanpa sempadan kan..

Apa pun.. walau sehebat mana kita bercinta dan sehebat mana pun teknologi dunia.. Suruhan tuhan jangan diabaikan.... Setiap waktu kite leh update facebook , jangan sampai yang 5 waktu yang wajib tu kita tak update okeh... Jumpa lagi... =)

47 comments:

whitecappuccino said...

Hehe..terkenang kisah zamsn dulu2..pondok telefon dsn surat menyurat tu adalaa..tapi public phone tu tak kerap ssgt sbb pakai duit bnyk tu!

Pondok Usang said...

whitecappuccino ~ yang aku ingat dulu-dulu kita bole call public fon kan.. tu yang kat tengah kampung dulu mesti ade telefon awam.. kalau telepon awam tu berbunyik.. adela wakil org kampung yg kuar rumah pi angkat telepon awam tersebut.. sangat nostalgia...

haz said...

zaman sekarang semuanya dah pkai digital, technology canggih2. dan budaya lama ditinggalkan. tp kalau nk diikutkan bercinta zamn2 dl lgi sweet. hihi

caliph shuriken said...

wktu zaman skolah dulu klau tulis surat mmg abis jiwang laa, hikk...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

surat tu siap bakar kat tepi2 tu, lepas tu isi bedak. hihi

missina said...

Semua yg di atas tu mest awk penah buat ek..pglmn sendri ke...hehe..hermm cinta ek,di manakah agaknya...:)

KorN said...

malu ah baca ni.. teringat dulu balas2 surat mase chinta2 monyet dulu.... haha...

missSenget said...

tersengih2..haha..

sebab walaupun penah lalu zaman dulu tu, tp aku tak pernah hadapi situasi tu..

T__T...!

eita said...

hahaha..betol tu....
ita pernah lalui cinta zaman dulu...kihkih

miss niedNied said...

pesanan yg last mmg paling penting. alert! :D

chot ok..! said...

ok..terkenang zaman time sklh mengh dulu..hee..pernh rasa sumenya..public phone,surat2 bakar*mnx biodata tu..mcm2 dah rasa..hee..

aimi adilah said...

dunia makin cangih =)

Mizz ErMa said...

sedang mencari cinta? ehem2..moh ler berkenalan dgn kakak sy..hehe abg umo bape? =)

visitme@FaTiN cOrNeR said...

hehehehe..nice2..dunia dihujung jari.10 tahun akan dtg nth macam mn lah pulak..

btw, selamat hari raya!!

Nadia Elena said...

haha. seronok pulak baca.. >,<

fatin hanani said...

yew2 sokong hehe..
dulu dan sekarang banyak beza dia..xmain dah surat2 ni..tapi yg tu la syok hee..romantik abs la tu hee.
skrg hubungan cpt puts disbbkan ada semua bnda tu la..tmbah2 fb..merosakkan hbgn hehe

MamaEma said...

masih sempat bercinta pakai public phone

Cikgu Ma said...

penah gak lalui zaman surat menyurat ni...hehe

izan mama mia said...

hihihi..mama dulu pun rajin bakar kertas keliling surat hantar kat papa masa bercinta dulu,....papa simpan sampai sekarang tau...muhaaaahah..

Cik Jannah said...

saya pernah rasa semua tu. tu masa zaman saya baru nak membesar . hehe. skg dah besar, so, tak terpikir pon nak ada semua ni. :)

semua kenangan. teknolgi merentasi sempadan.

izzati husna said...

hehehe stuju.. kalau bercinta ni zaman dulu dgn skrg berbeza sikit..

syakey said...

itu lahhh kalau dah high tech sgt.

♥ Nana BamBam ♥ said...

untung orang dulu dan sekarang kerana boleh menikmati cinta manusia selain ibu bapa dan keluarga :)

Nora Hj Nasir said...

ohh sy lakukan itu semua 1 masa dulu.. byknye pembaziran dilakukan dalam meniti masa menjelang dewasa

mama aini said...

assalam..baca entry iwan kali ni membayangkan memang tuan punyanya sedang `tangkap cintan`..ahaha..ehem mama tak melalui waktu2 diatas..mama bercinta dulu dgn kawan satu office..hikk2x..senangkan? ..hari2 bolih jumpa..ehem dia en.papalah !!!.. :)

CikMai said...

bernas point2 nye.hehehe .. gunakan lah teknology sebaik mungkin kan :)

hnahdy said...

senyum xperlu kata apa-apa :)

fifie said...

Ehem kami kenal di alam maya, cinta muka buku kata najwa latiff. haha. Dan juga hubungan jarak jauh, harap-harap si dia tidak bawak anak bini orang puteh hendaknya. Haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

terkenang zmn telefon awam tu..hihi.

E'in said...

skrg e'in ngah melalui cinta jarak jauh.. bf kena wat keje luar johor.. sobs... :'(

pssst ade add e'in kat fb ke? lau ade, baru e'in approve..

aniswany said...

cinta dulu dan sekarang byk beza kan ^_^ nasib baik pernah lalui cinta dulu..budak2 sekarang mna la nak tau rasa berebut public fon,antar surat cinta xde stamp..huuu memori tuu

Wanieys said...

best la baca entry ni eheee

Aien Alien said...

dulu masa zaman public phone...macam2 teknik ada nak panjangnya tempoh masa bercakap tapi murah. haha.


dulu lain sekarang lain dah...tapi cinta tetap sama dari hati ke hati :)

L said...

L setakat surat2 je.. haha. setakat pakai enset ni.. xdak cemestry lagi dgn cinta.. hahahaha

jemput bace entry baru..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/09/inilah-insan-yang-wajib-kita-cintai.html

new hope said...

salam,

dulu lain sekarang lain

KLIK Pijak gambar Najib, Tok Guru berjiwa besar

inche hlovate said...

betul2..sekrg ni semua di hujung jari..cinta zamn mak ayah kita dulu best agaknya..

Mohd Rizwan said...

salam blogger dari wan..entry yang menarik!

singgah dan follow blog pondok usang ni..

jom singgah dan follow blog wan plak :D

http://rizwanewan.blogspot.com/

fadh leyanie said...

yg angkut kerusi nk bgayut tu xboleh blah..cinta kat mana2 boleh jumpa.:P

Mya said...

klasik kan cinta dulu2 hehe :)

Elie Lily said...

zaman sekarang, tekonologi makin maju. Apa pun guna internet je. kadang2, tak best jugak. generasi skrg dapat yg hebat terus, mereka tak mula dari bawah. :)

Izara4eva™ said...

suka entry ni :)

penjajah minda said...

hampir semuanya aku penah lalui.rindu zaman dulu2

EmpayarUtama said...

Hehe salam Raya. Baca cerita ni ada sikit mood nak berbloggin balik :)

izfanora said...

cinta yang subjektif.. :)

walau macammana pun cinta tu, yg sama, ia tetap dlm hati.. :)

emy zulaiha said...

abg iwan!

hai...

bagaimana pula cinta sesame rakan blogger ye? hahah ;p

teha said...

cop , xprnh kapel.. hahaha !

Eein Azryn said...

Memang berbeza zaman dulu dengan sekarang. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...